Πάσχα, Πασχαλινό Λαγουδάκι

Η Κυρά Σαρακοστή μας συνόδευσε μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα! Πλησιάζει το Πάσχα! Ξεκινάμε κι εμείς τις δικές μας ετοιμασίες για να μπούμε σε πασχαλινή διάθεση: ιστορίες, έθιμα, μουσική, κατασκευές, μαθηματικά με εορταστική ματιά!

Τραγούδι της ημέρας “Το τραγούδι της Άνοιξης” (Ελεωνόρα Ζουγανέλη/Ευριπίδης Ζεμενίδης).

Και τώρα ,παιδιά, για να ξαναδούμε το ημερολόγιο μας και συγκεκριμένα το ημερολόγιο της Κυράς Σαρακοστής. Τι παρατηρείτε; Σωστά, φθάσαμε στο 7ο ποδαράκι, έχουν μείνει λίγες ημέρες για το Πάσχα! Τι ξέρετε όμως εσείς για το Πάσχα; Ξέρετε αρκετά πράγματα. Θα παρακολουθήσουμε τώρα ένα βίντεο για να τα βάλουμε στη σειρά [πηγή: juniors explorers].

Και τώρα που βρεθήκαμε σε ένα πιο πασχαλινό σκηνικό θα βοηθήσουμε τα κοτοπουλάκια και τα λαγουδάκια στις πασχαλινές αποστολές τους. Ώρα για παιχνίδι με αριθμούς! Πατήστε εδώ για να ξαναπαίξετε!(Κάνοντας κλικ πάνω στην εικόνα μεγαλώνει) [από την Ειρήνη Παπατριανταφύλλου].

Κουνέλι, Αυτί, Πάσχα, Ζώο

Συνεχίζουμε με πασχαλινή διάθεση. Τραγούδι της ημέρας :”Ήρθε πάλι η πασχαλιά“.

Πάμε για τη γυμναστική μας:1-2-3 πάμε! Ανοίξτε χώρο για γυμναστική στον βυθό (β’ μέρος από 6:50 μέχρι το τέλος).

Θα ασχοληθούμε με τα έθιμα του Πάσχα. Για να ξεκινήσουμε θα πρέπει να γράψουμε την ευχή που δίνουμε τώρα το Πάσχα: “ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ“, βρείτε τις φωνές.

Πολύ ωραία, παιδιά, όταν τελειώσουν οι εργάσιμες ημέρες αυτής της εβδομάδας , δηλ. σήμερα, αύριο Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή , το Σάββατο που έρχεται είναι διαφορετικό , είναι το Σάββατο του Λαζάρου. Ακούμε τα Κάλαντα του Λαζάρου [πηγή:Δόμνα Σαμίου], τραγουδάμε και συνοδεύουμε με αυτοσχέδια μουσικά όργανα  (όπως τάπερ στο οποίο έχουμε βάλει όσπρια, ξ. καρπούς , κουμπιά).

Στίχοι:

ΚΑΛΑΝΤΑ ΛΑΖΑΡΟΥ

– Πού ’σαι Λάζαρε, πού είναι η φωνή σου
που σε γύρευε η μάνα κι η αδερφή σου.
– Ήμουνα στη γη, στη γη βαθιά χωμένος
κι από τους εχθρούς, εχθρούς βαλαντωμένος.

Βάγια, βάγια των βαγιών,
τρώνε ψάρια, τον κολιόν
και την άλλη Κυριακή,
ψήνουν το παχύ αρνί.

Ώρα για παραμύθι:Το Πάσχα του Πασχάλη (Συγγραφέας: Ανδρικοπούλου Μαρία, εικονογράφος: Αδαμοπούλου Δήμητρα, εκδόσεις: Τετράγωνο). Φέτος την άνοιξη ο μικρός τρισχαριτωμένος λαγουδάκος, ο Πασχάλης, έχει χάσει τελείως το κέφι του. Αιτία της κακοκεφιάς του η μετακόμιση που αναγκάζονται να κάνουν-λόγω της δουλειάς του πατέρα του- από το αγρόκτημα όπου γεννήθηκε σε μια μικρή πόλη κάμποσα χιλιόμετρα μακριά. Από ‘κει δηλαδή που έτρεχε ανέμελος στα λιβάδια, τώρα θα πρέπει να κλειστεί σε κάποιο διαμέρισμα στην πόλη; Δυστυχώς ναι! Ο Πασχάλης δυσκολεύεται πολύ να συνηθίσει την καινούργια του γειτονιά, ώσπου ανήμερα το Πάσχα, αναπάντεχα, όλα αλλάζουν σαν από θαύμα. Αααααααα!!!!! Πως καταφέρνει τελικά ο Πασχάλης να προσαρμοστεί στην καινούργια του ζωή; Ποιους θα γνωρίσει στην πρώτη του περιπλάνηση στη νέα του γειτονιά; Θα αποκτήσει καινούργιους φίλους ή δε θα τον κάνει κανείς παρέα; Το Πάσχα του Πασχάλη είναι μια διασκεδαστική ιστορία για το πείσμα των παιδιών και τις δυσκολίες προσαρμογής σε νέο περιβάλλον. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ).

Σχεδιάζουμε με γραμμές και πασχαλινή διάθεση!

Σήμερα θα φτιάξουμε ένα ιδιαίτερο πασχαλινό αβγό με …γραμμές! Σωστά ακούσατε με γραμμές [πηγή:παιδικός πλανήτης].

Τι θα χρειαστούμε:

  • 1 μολύβι
  • γόμα
  • 1 χαρτί Α4
  • χρώματα (όπως μαρκαδόρους και ξυλομπογιές)

Οδηγίες:

  1. Με το μολύβι σχεδιάζουμε γραμμές ,ευθείες ή και καμύλες) λοξές, διαγώνιες.
  2. Στο κέντρο του χαρτιού σχηματίζουμε ένα μεγάλο οβάλ.Αυτό θα είναι το αβγό μας.
  3. Χρωματίζουμε όπως θέλουμε ή ακολουθώντας την παρακάτω πρόταση:
    • Βάφουμε τα σχήματα μέσα στο οβάλ με μαρκαδόρους , φροντίζοντας τα γειτονικά τμήματα να έχουν διαφορετικό χρώμα.
    • Βάφουμε τα σχήματα εξωτερικά από το αβγό (το οβάλ) με ξυλομπογιές.
  4. Παρατηρήστε τα σχήματα που δημιουργήθηκαν μέσα στο αβγό σας!

Πάσχα, Κουνέλι, Άνοιξη

Πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά στη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα.

Ώρα για να μαζέψουμε τα αβγά! Δηλαδή ώρα για γυμναστική! Μπορείτε να βοηθήσετε τον λαγό να μαζέψει τα αβγά στο καλαθάκι του. Θα χρειαστεί να τρέξετε, να πηδήξετε φράχτες, να σκύψετε για να περάσετε κάτω από αγκαθωτούς θάμνους, αλλά και να αποφύγετε την αλεπού που παραφυλάει! Όταν βρείτε τα αβγά μην ξεχάσετε να τα μετρήσετε και να τα βάλετε στο καλαθάκι του λαγού. Έτοιμοι; 1-2-3 πάμε! Μπράβο ,παιδιά , τα καταφέρατε!

Είχαμε αρχίσει να μιλάμε για το Πάσχα και τα έθιμα , δηλαδή τι συνηθίζουμε να κάνουμε τις ημέρες αυτές. Μιλήσαμε για το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων. Η επόμενη εβδομάδα ονομάζεται Μεγάλη Εβδομάδα για να μας θυμίζει όλα τα σημαντικά γεγονόταν που έγιναν, όλα όσα είπε και έκανε ο Χριστός. Κάθε μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας ονομάζεται κι αυτή Μεγάλη. Έτσι , έχουμε:

  1. Μεγάλη Δευτέρα
  2. Μεγάλη Τρίτη
  3. Μεγάλη Τετάρτη
  4. Μεγάλη Πέμπτη
  5. Μεγάλη Παρασκευή
  6. Μεγάλο Σάββατο και
  7. Κυριακή του Πάσχα

Πάμε να δούμε μια – μια αυτές τις ημέρες και τι συνηθίζουμε να κάνουμε σε καθεμία τη Μεγάλη Εβδομάδα.

(για να το δείτε επιλέξτε Present , View on prezi για να μεγαλώσετε την παρουσίαση και κλείστε από το μικρό Χ τα cookies ή επιλέξτε μια από τις δύο επιλογές στα cookies –αποδοχή:accept ή απόρριψη:reject)

Τέλος, καθίστε αναπαυτικά να ακούσουμε μια  όμορφη, αγαπημένη πασχαλινή ιστορία:”Πάσχα στη Γλυκομηλίτσα” της  Α. Δημητρούκα, εικονογράφηση Silvia Baroncelli illustrator, από τις Εκδόσεις Πατάκη. Θα κλείσουμε τα μάτια και με τη φαντασία μας θα μεταφερθούμε στο όμορφο χωριό του Αντώνη για να γιορτάσουμε το Πάσχα. Ακούστε την ιστορία από το webradio της ΕΡΤ και την εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος “10 λεπτά ακόμη, μαμά” .

Ή μπορείτε να ξεφυλλίσετε και να διαβάσετε εσείς στο παιδί σας την ίδια ιστορία από τα “Βίντεο – ξεφυλλίσματα” των εκδόσεων Πατάκη. Δείτε εδώ.

Και τώρα τα μαθηματικά μας . Θα ξαναβρεθούμε στο γνωστό πασχαλινό σκηνικό  και θα βοηθήσουμε τα κοτοπουλάκια και τα λαγουδάκια στις πασχαλινές αποστολές τους. Ώρα για παιχνίδι με αριθμούς! Πατήστε εδώ για να ξαναπαίξετε! [από την Ειρήνη Παπατριανταφύλλου].

 

Αυτιά, Πάσχα, Κουνέλι, Ζώο, Διευθυντής

Πάμε να ψάξουμε για αβγουλάκια; Σωστά μαντέψατε, ήρθε η ώρα για τη γυμναστική μας .Προσοχή! Όταν θα βλέπετε:

  • μέλισσα, θα κάνετε στην άκρη
  • λαγό, θα πηδάτε
  • πεταλούδες, θα σκύβετε
  • αβγά, θα τα μαζέψετε στο καλαθάκι σας.

1-2-3 πάμε!

Η συγγραφέας Ιωάννα Κυρίτση-Τζιώτη μας αφηγείται ένα πολύ ωραίο παραμύθι που έγραψε και έχει τίτλο “η πασχαλίτσα της αγάπης” (εικονογράφος Ελίζα Βαβούρη, εκδόσεις Παρρησία).

Μα τι είναι αυτό το Πάσχα;” αναρωτιέται η πασχαλίτσα. Ρωτά όποιον βρεθεί στο δρόμο της. Όλοι της απαντούσαν, μα ο καθένας με τον δικό του τρόπο.
Μπερδεύεται, κουράζεται, η πασχαλίτσα μας, μα επιμένει μέχρι να νιώσει μέσα στη μικρή καρδιά της, τι αληθινά είναι το Πάσχα! (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Και αφού απολαύσαμε την αφήγηση ας θυμηθούμε κάποια πράγματα. Τι ήθελε να μάθει η Λίτσα πασχαλίτσα; Ποιους συνάντησε στο λιβάδι; Τι είναι το Πάσχα για τους λαγούς, τα λουλούδια, τις μέλισσες, τις κότες; Σε ποιο ζωάκι πήγε τελικά για να το ρωτήσει για το νόημα του Πάσχα και τι της είπε; Πού πήγε μετά το λιβάδι η Πασχαλίτσα; Τι είδε στην πολιτεία; Τι είναι το Πάσχα για το βασιλιά, το φούρναρη, τον κρεοπώλη, τον μάγειρα; Πού σταμάτησε να ξεκουραστεί η Λίτσα πασχαλίτσα; Τι άκουσε να λέει το κορίτσι στον ύπνο του; Τι σκέφτηκε να κάνει η Λίτσα Πασχαλίτσα, πώς έφτιαξε τη λαμπάδα, με τι την διακόσμησε; Πώς αντέδρασε το κορίτσι όταν είδε τη λαμπάδα, ποια ήταν τα συναισθήματά της; Πώς ένιωσε η Λίτσα πασχαλίτσα; Τι κατάλαβε με αυτή της την πράξη; Ποιο είναι το μυστικό του Πάσχα;

Ζωγραφίζουμε ό,τι μας άρεσε από το παραμύθι και γράφουμε το μυστικό του Πάσχα: Αγάπη!

Πρόταση για μια εύκολη πασχαλινή κατασκευή:

Πασχαλινό στολίδι με αβγά

Υλικά

  • χαρτί ή χαρτόνι
  • μαρκαδόροι/λαδοπαστέλ/ξυλομπογιές
  • κουμπιά, κορδέλες και διάφορα υλικά που μπορεί να έχουμε στο σπίτι
  • ψαλίδι
  • κόλλα
  • κορδέλα ή σκοινάκι

Εκτέλεση

Α.

  • Σχεδιάζουμε στο χαρτί (ή χαρτόνι) 5 αβγά, σε μέγεθος όσο η παλάμη μας.
  • Διακοσμούμε το κάθε αβγό όπως μας αρέσει (πχ με πολύχρωμες γραμμές, καρδούλες, λουλουδάκια, βουλίτσες, κουμπιά, κορδέλες)
  • Κόβουμε τα αβγά και τα κολλάμε πάνω στην κορδέλα ή σκοινάκι.

Β. Εικαστικές δημιουργίες με αβγά

Δείτε κι εμπνευστείτε για να δημιουργήσετε τα δικά σας διαφορετικά αβγά

Αβγά με τυπώματα και ζωγραφισμένα με τέμπερες και πινέλα.

Γ. Εμπνεόμαστε από τον Andy Warhol και το έργο του “EGGS” (αβγά) κόβουμε χρωματιστά οβάλ και κάνουμε μια σύνθεση σε μαύρο χαρτόνι

A.Warhol,Eggs

Δ. Δημιουργούμε τα πασχαλινά μας καλάθια

    

Πασχαλινό Λαγουδάκι, Κουνέλι, Πάσχα

Ακούμε τα κάλαντα του Λαζάρου από παιδιά στη Θράκη, μια όμορφή περιοχή στην πατρίδα μας την Ελλάδα. Δείτε εδώ.

Συνεχίζουμε με γυμναστική! Μια και δεν μπορούμε να πάμε σε πιο μακρινές περιοχές λόγω της πανδημίας θα φανταστούμε ότι το κάνουμε χρησιμοποιώντας αυτοκίνητα φορτηγά, καράβια, ελικόπτερα μέσα από τη γυμναστική μας. 1-2-3 πάμε!

Ώρα για τα πιο εύκολα και χαρούμενα λαγουδάκια…μόνο με την παλάμη σας! Δείτε εδώ τις οδηγίες βήμα- βήμα και καλή επιτυχία!

Ακολουθεί ένα ωραίο παραμύθι «το ραγισμένο κόκκινο αυγό» του Λούκα Παναγή (εικονογράφηση: Χριστόδουλος Αργυρού, έκδοση audiobook:  ώρα για παραμύθι). Μπορεί ένα ραγισμένο αυγό, που κανείς δε θέλει, να γιορτάσει το Πάσχα χαρούμενο; Μία υπέροχη ιστορία για την διαφορετικότητα, τη μοναξιά και την αξία της αποδοχής.

Ποιες προετοιμασίες έκαναν οι άνθρωποι αλλά και οι κότες για την Κυριακή του Πάσχα; Ποια ήταν τα συναισθήματα του Αναστάση, από τη μέρα που γεννήθηκε μέχρι την Κυριακή του Πάσχα όπου μπήκε στην αυγοθήκη με τα άλλα κόκκινα αυγά; Τι έγινε ξαφνικά και το χαρούμενο κόκκινο αυγό ράγισε; Πώς ένιωσεΠώς τον αντιμετώπισαν τα υπόλοιπα κόκκινα αυγά και γιατί; Ποια λύση βρήκε τελικά το ραγισμένο κόκκινο αυγό, αφού τα υπόλοιπα αυγά δεν τον ήθελαν; Γιατί αυτή η οικογένεια τον φιλοξένησε στο σπίτι της, χωρίς να τη νοιάζει που ήταν ραγισμένος;

Τι μαθαίνουμε από αυτή την ιστορία; Το να είναι κάποιος διαφορετικός δεν σημαίνει ότι δεν είναι σημαντικός. Επίσης, ευτυχισμένος δεν είναι όποιος έχει πολλά, μα όποιος ξέρει να ζει με όσα έχει.

Κι ετοιμαζόμαστε για τις διακοπές του Πάσχα με ένα όμορφο μουσικοκινητικό παιχνίδι [πηγή:Juniors planets].

Πάσχα, Άνοιξη, Γρασίδι, Γκαζόν

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ!

ΛΙΓΟ ΠΑΣΧΑ ΑΚΟΜΗ…
Ετικέτες: