ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ: “ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΑ ΜΕΣΑ”

Το Νηπιαγωγείο μας εντάχθηκε τη σχ. χρονιά 2022-2023 στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο “Παιδεία στα Μέσα”. Σκοπός του Δικτύου είναι η καλλιέργεια του οπτικοακουστικού αλφαβητισμού των μαθητών όλων των βαθμίδων και η προώθηση της Παιδείας στα Μέσα στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Όπως αναφέρεται στις βασικές επιδιώξεις στον ιστοχώρο του Δικτύου, το Δίκτυο αποσκοπεί οι μαθητές να :

  • συνειδητοποιήσουν  την επιρροή των Μέσων (τηλεόραση, διαδίκτυο, κινηματογράφος)
  • αποκτήσουν εργαλεία για την αποκρυπτογράφηση της εικόνας (τηλεοπτικής, διαδικτυακής, κινηματογραφικής) και τον εντοπισμό των κρυφών μηνυμάτων της
  • ενισχυθεί η ενεργητική και θετική χρήση των Μέσων Επικοινωνίας (τηλεόραση, διαδίκτυο, κινηματογράφος)
  • διαμορφώσουν κριτήρια για την επιλογή οπτικοακουστικών προϊόντων
  • συνειδητοποιήσουν τις συνέπειες της υπερβολικής ενασχόλησης με τα Μέσα και να προσεγγίσουν έννοιες όπως ο «εθισμός» στα Μέσα Επικοινωνίας
  • κατανοήσουν την ιδιαίτερη «γλώσσα» κάθε Μέσου και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του
  • να γίνει κατανοητός ο ρόλος των ΜΜΕ στη σύγχρονη και πολύπλοκη κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα.

Το Εθνικό Θεματικό Δίκτυο συντονίζεται από: τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών (Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων),το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υ.ΠΑΙ.Θ. και το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ).

Οι εκπαιδευτικοί επιμορφώθηκαν στη μεθοδολογία και στο υλικό σχετικά με τις δράσεις του Δικτύου.

Σχ. Έτος: 2022-2023

Στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο Δίκτυο συνδέσαμε το Εργαστήριο Δεξιοτήτων της Κυκλοφοριακής Αγωγής “Κυκλοφορώ με ασφάλεια στην πόλη” και το Σχέδιο Δράσης “Τα βιβλία (μας)…ταξιδεύουν”. Πατήστε εδώ για να δείτε φωτογραφικά στιγμιότυπα .

Ενημερωτικά σποτ για την κυκλοφοριακή αγωγή

Οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τμημάτων με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών συνεργάστηκαν στο τέλος του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων για να δημιουργήσουν σποτάκια με τα οποία θα ενημερώσουν την κοινότητα για το πως μπορούμε να κυκλοφορήσουμε με ασφάλεια.

Ακολουθήσαμε τη μεθοδολογία για τη δημιουργία ενημερωτικών σποτ που προτείνεται από το Δίκτυο “Παιδεία στα Μέσα”, τα παιδιά συνεργάστηκαν σε κάθε τμήμα, συζήτησαν, σχεδίασαν το storyboard (τη γραμμή) της ιστορίας , συγκέντρωσαν τα απαραίτητα μέσα (ήχους, εικόνες) για να συνθέσουν το σποτ τους, αναζήτησαν ήχους, “δημιούργησαν” ήχους και τους ηχογράφησαν, “έκοψαν” καρέ όπου ήταν απαραίτητο ή πρόσθεσαν άλλα, χρησιμοποίησαν εφαρμογές για να δώσουν κίνηση στα σκίτσα τους και ενσωμάτωσαν βίντεο μέσα στο σποτ. Τα σποτ δημιουργήθηκαν με την εφαρμογή imovie και animated drawings.

ΤΟ ΝΟΥ ΣΟΥ ΚΥΡΙΕ ΟΔΗΓΕ!Τα παιδιά του 1ου τμήματος δημιούργησαν ένα ενημερωτικό σποτ για τους οδηγούς αυτοκινήτων. Τι θα συμβεί αν οδηγούμε και μιλάμε στο κινητό;
Ο ΚΟΛΚΑΝ ΠΕΡΝΑΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟΤα παιδιά του 2ου τμήματος δημιούργησαν ένα ενημερωτικό σποτ με συμβουλές για το πως περπατάμε προσεκτικά στον δρόμο. Ένας μικρός εξωγήινος προσγειώνεται στο σχολείο και τρομάζει από τα αυτοκίνητα και το κυκλοφοριακό χάος. Ποιος θα τον καθοδηγήσει να κυκλοφορήσει με ασφάλεια στην πόλη; Μα φυσικά τα παιδιά του σχολείου μας!
ΠΟΔΗΛΑΤΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑΗ Ποδηλατένια ετοιμάζεται για ποδήλατο με…ασφάλεια! Τα παιδιά του 3ου τμήματος έχουν αναλάβει να τη βοηθήσουν για να ξεκινήσει με ασφάλεια τις βόλτες της.
ΦΤΑΝΩ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑΕίναι ολόκληρη περιπέτεια να φτάσεις στο σχολείο με ασφάλεια όταν δεν γνωρίζεις του Κανόνες του Κώδικα Οδικής Ασφάλειας, του κ. ΚΟΚ. Τα παιδιά του 4ου τμήματος δημιούργησαν ένα ενημερωτικό σποτ που μας επισημαίνει τι πρέπει να προσέχουμε.
Podcasts για την ιστορία του μήνα
Οι μαθητές και οι μαθήτριες από τα τέσσερα τμήματα του σχολείου μας ηχογράφησαν τα podcasts με τα οποία θα εμπλουτιστεί το ψηφιακό υλικό στον ιστοχώρο της σχολικής μας βιβλιοθήκης.

Τι είναι οι ιστορίες του μήνα; Τα παιδιά στην αρχή κάθε μήνα από τα γράμματα που συνθέτουν τη λέξη κάθε μήνα βρίσκουν λέξεις (για παράδειγμα ΜΑΪΟΣ: Μ (Μαρία, μωρό, μαμά ), Α (αγάπη, αεροπλάνο, αγωνιστικό) , Ι ( ιπποπόταμος, ήλιος -φωνολογική αναζήτηση-, ινδιάνος, ιππότης), Σ (σαμπουάν, σάκος, σκούπα) και στη συνέχεια δημιουργούν μια φανταστική σύντομη ιστορία.

Για να κρατήσουμε για πάντα αυτές τις ιστορίες και για να μπορούν τα παιδιά κι οι γονείς να έχουν πρόσβαση σε αυτές αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τα δικά μας podcasts στον ιστοχώρο της βιβλιοθήκης μας. Τα podcast δημιουργήθηκαν με το audacity. Οι ιστορίες αυτές θα εμπλουτίσουν την ακουστική βιβλιοθήκη μας στην ψηφιακή γωνιά των πολυχώρων.

 

Ακούστε εδώ τα κάποια από τα podcasts :

Η ιστορία του Νοέμβρη από το τμήμα 1

Η ιστορία του Δεκέμβρη από το τμήμα 2

Η ιστορία του Νοέμβρη από το τμήμα 3

Η ιστορία του Δεκέμβρη από το τμήμα 4