[πηγή:Ίδρυμα Ευγενίδου]

Ένα όμορφο ταξίδι ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα με αφορμή μια βαλίτσα που έφτασε στο σχολείο μας. Μια βαλίτσα που μας ταξίδεψε στην ιστορία της γραφής από τα πρώτα χρόνια του ανθρώπου στη γη έως σήμερα. Με το εξαιρετικό υλικό που δανειστήκαμε από το ‘Ιδρυμα Ευγενίδου μέσα σε μια βαλίτσα (όπως μαυροπίνακα, μεταλλικές γραφίδες, ξύλινες γραφίδες, φτερό χήνας, πένες, πένες καλαμένιες, πινέλο καλλιγραφίας,μπουκαλάκι μελάνι , κάρβουνο ζωγραφικής, κιμωλία, πακέτο πηλό , στυπόχαρτο, δίσκο της Φαιστού,  κεραμικό όστρακο. πλάκες γραφής με κερί, 1 βιβλίο με δείγματα «χαρτιών», καρτέλες με δείγματα γραφής, καρτέλα με σύγχρονα υλικά γραφής και  φάκελο με στοιχεία για το σύστημα Braille  ) στο πλαίσιο του προγράμματος “Ο ταξιδιώτης της Γραφής” πραγματοποιήσαμε ένα όμορφο ταξίδι στην ιστορία,φέρνοντας το Μουσείο στο σχολείο. Τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και ήρθαν σε επαφή με διάφορα μέσα και υλικά γραφής.  Παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την πορεία της γραφής από τα σπήλαια έως σήμερα στον υπολογιστή.

Οι μικροί ερευνητές της ιστορίας της Γραφής δημιούργησαν τους δικούς τους “πάπυρους” και πειραματίστηκαν γράφοντας με φτερό γράμματα και ιδεογράμματα / εικονογράμματα  δικής τους έμπνευσης. (Εξάλλου όλοι βρεθήκαμε με λίγο παραπάνω μελάνι στα χέρια μας αυτές τις μέρες…).

Στο ταρακουνημένο σχολείο της Παρασκευής γνωρίσαμε τον Γουτεμβέργιο και απαντήσαμε στο ερώτημα από που φτιάχνεται το χαρτί, Ταρακουνώντας την εβδομάδα που πέρασε φτιάξαμε το …δικό μας χαρτί από τα χαρτιά που εκτυπώνονται κατά λάθος ή περισσεύουν. Μια ιδιαίτερη συνταγή ανακύκλωσης και ένα εργαστήριο χαρτιού στο οποίο φτιάξαμε το δικό μας χαρτί …διαφορετικά .

Το ταξίδι στη γραφή και στην ιστορία συνεχίζεται. Κάθε μέρα -μέσα από το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα- το κάθε παιδί  ανακαλύπτει τον δικό του κόσμο στη γραφή, στον δικό του χρόνο και ρυθμό. Όμως και το ταξίδι στην ιστορία δε σταματάει εδώ, ήδη ετοιμάζονται οι επόμενοι ιστορικοί σταθμοί μας.

ΤΑΞΙΔΙΩΤΗΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ