Ποιος το περίμενε Μάρτη μήνα, τον πρώτο μήνα της Άνοιξης, εμείς να είμαστε μακριά από το σχολείο μας λόγω κακοκαιρίας! Ποιος; Μα όσοι γνωρίζουν καλά τον Μάρτη λένε όλοι τα ίδια! Για να μαζέψουμε στοιχεία!
Πρώτα πρώτα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία! Για δείτε εδώ την πρόγνωση για την Πέμπτη και την Παρασκευή!
Μμμ!Παράξενα πράγματα! Θα αναζητήσουμε την απάντηση στα τραγούδια: “Ο Μάρτης Μάρτης μίλησε!” (σε προβολή safe you tube) του Παντελή Θαλασσινού. Ακούσατε κάτι; Γιατί είπε πως θα αργήσει; Πώς; Έχει ακόμη δύο βροχές και μια να χιονίσει;!
Λοιπόν, το βρήκα!Θα ρωτήσουμε τις γιαγιάδες και τους παππούδες, ε, έχουν περάσει πολλά χρόνια και τον ξέρουν καλά τον Μάρτη με τις παραξενιές του! “Μάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης” την έχετε ακούσει αυτή την παροιμία που μας είπαν; Ο Μάρτιος αν κι ο πρώτος μήνας της Άνοιξης μας ξαφνιάζει και μας αναγκάζει να κάψουμε ακόμα και τα παλούκια από τους φράχτες για να ζεσταθούμε!
Περίεργη συμπεριφορά έχει αυτός ο Μάρτης! Πρέπει να τον γνωρίσουμε ακόμη πιο καλά! Μόνο που τον ίδιο είναι δύσκολο να τον βρούμε…θα ρωτήσουμε τη μαμά του! Μας έγραψε ένα γράμμα η μαμά του, ακούστε τι μας είπε (διαβάζουμε το κείμενο σε pdf). Για να σκεφτούμε πιο προσεκτικά αυτό που διαβάσαμε:
- Μοιάζει ρυθμικό με λέξεις που ταιριάζουν, αλλά δεν είναι τραγούδι,
- μας αφηγείται μια ιστορία χωρίς να είναι παραμύθι,
- έχει τίτλο
- υπάρχει κάποιος που το έχει γράψει, αλλά δεν τον λένε συγγραφέα
- δεν έχει εικονογράφο, κρύβει όμως μέσα του πολλές εικόνες
- δεν είναι χωρισμένο σε σελίδες, αλλά μοιάζει …χωρισμένο (σε στροφές).
Είναι ένα ποίημα! Με τίτλο: “Ο Μάρτης και η μάνα του” της Ρίτας Μπούμη -Παπά, που είναι η ποιήτρια. Κάπως έτσι τον φαντάστηκε και η Ρίτα Μπούμη-Παπά και ταίριαξε τις λέξεις για να μας μιλήσει για τον Μάρτη μέσα από ένα ποίημα!
- Διαβάζουμε το ποίημα ξανά. Ποιες είναι οι κρυμμένες εικόνες; Μπορείς να τις ζωγραφίσεις;
- Διαβάζουμε το ποίημα ξανά. Ποιες είναι οι λέξεις που ταιριάζουν; Μπορείς να τις εντοπίσεις;
- Δείτε εδώ περισσότερα.
Τώρα που βρήκαμε τις κρυμμένες εικόνες για να το δούμε οπτικοποιημένο! (πηγή:Junior Explorer, σε προβολή safe you tube). Πάντως είναι ωραίο να βρίσκεις λέξεις που ταιριάζουν! Σκέφτεσαι κάποιες; Ας πούμε: παπάκι-γατάκι . Έχει πλάκα αυτό το παιχνίδι. Παίξε κι άλλο με τις λέξεις που ταιριάζουν!
Πρέπει να κάνουμε ένα διάλειμμα από τα μυστήρια του Μάρτη. Πολλές πληροφορίες!Ήρθε η ώρα να ξεμουδιάσουμε λίγο και να κινηθούμε! (σε προβολή safe you tube)
Η γυμναστική πάντα βοηθάει! Αρχίζουν τα πράγματα να φαίνονται λίγο πιο ξεκάθαρα! Όμως αυτό που θα βοηθήσει πραγματικά, αυτό που θα ξεκλειδώσει το μυστήριο και θα μας εξηγήσει τι πραγματικά συμβαίνει με τον Μάρτη και γιατί κάνει κακοκαιρία είναι ένας λαϊκός μύθος από την Ιταλία! Πρόκειται για ένα ιταλικό λαϊκό παραμύθι από τη συλλογή Pentamerone, του Giambattista Basile.”Guarda il sole e prendi l’ombrello”, λένε οι γείτονές μας οι Ιταλοί, δηλαδή κάτι σαν “δες τον ήλιο και πάρε ομπρέλα”…Μόνο, προσοχή, μην τον προσβάλεις τον Μάρτη! Δες τι έπαθε ο Τζιάννι… (πηγή:Κυρά-Ρήνη/you tube/Του κόσμου τα παραμύθια:Ο Λούκα και ο Τζιάνι). Παρακολουθήστε (σε προβολή safe you tube) το παραμύθι:Ο Λούκα και ο Τζιάνι.
“Όλοι οι μήνες του χρόνου κάνουν το καθήκον τους, ο καθένας με τη σειρά του, αλλά εμείς οι άνθρωποι τα θέλουμε όλα με τη δική μας τη βολή! Τον Χειμώνα ζητάμε ήλιο και τον Αύγουστο παρακαλάμε για καμία βροχούλα. Αλλά αν ήταν έτσι…θα καταστρέφονταν οι σπόροι, θα χάνονταν οι σοδειές, θα γύριζε τούμπα όλη η φύση… Μα γιατί να βλέπουμε μόνο τα στραβά του (Μάρτη) καλέ μου άνθρωπε, τον Μάρτη αρχίζει δειλά-δειλά η Άνοιξη να μυρίζει, η μέρα να μεγαλώνει, τα χελιδόνια να επιστρέφουν και η διάθεσή μας να αλλάζει!”