eTwinningSTEM “Yes!! I Can Do It!!”

Η φιλοσοφία των προγραμμάτων eTwinning βασίζεται στην συνεργασία μιας σχολικής μονάδας με άλλες και στην εκμηδένιση των αποστάσεων. Το eTwinning παρέχει σε εκπαιδευτικούς και μαθητές μια πλατφόρμα όπου τους δίνεται η δυνατότητα να επικοινωνούν, να συνεργάζονται, να ανταλλάσσουν ιδέες και να δημιουργούν.

Την φετινή χρονιά 2019-2020 το σχολείο μας, σαν επωφελούμενο σχολείο, συνδημιουργεί μαζί με το νηπιαγωγείο F.lli Cervi Noveras της Ιταλίας και το νηπιαγωγείο Λίμνης, ένα νέο έργο eTwinningSTEM με τίτλο                                                                             Yes!! I Can Do It!!”.

To έργο μας αυτό έχει ως στόχο να ενδυναμώσει τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς σε μια STEM εκπαίδευση μέσω της εκπαιδευτικής ρομποτικής προωθώντας ταυτόχρονα τη ψυχική ανθεκτικότητα, την επίλυση προβλημάτων και τη σχολική συνεργασία τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Μέσα από την έρευνα, την παρατήρηση, την προσομοίωση και τις κατασκευές οι μαθητές όχι μόνο θα μαθαίνουν για τα επιστημονικά φαινόμενα αλλά θα δημιουργήσουν μια γενιά που θα θέτει ερωτήματα, θα ερευνά, θα παράγει και θα κάνει νέες ανακαλύψεις από το νηπιαγωγείο, κατανοώντας  την τεχνολογία που τους επηρεάζει και θα τους επηρεάζει κάθε μέρα της ζωής τους, εξαλείφοντας τις στερεοτυπικές διακρίσεις των δυο φύλων αλλά και των κλάδων της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών, δημιουργώντας μια αρμονία μεταξύ τους.

Η εκπαιδευτική ρομποτική σε αυτό το έργο, επιλέγεται από τις εκπαιδευτικούς για να εμπλουτίσουν τις μαθησιακές εμπειρίες, να ενισχύσουν βασικές ικανότητες και να δώσουν προστιθέμενη αξία στην εκπαιδευτική πρακτική μέσα από την παρατήρηση, την έρευνα, την καλλιέργεια της σκέψης βήμα-βήμα ώστε να αναπτύξουν και να κατανοήσουν τα παιδιά, τους αλγόριθμους για να μπορέσουν να φτιάξουν απλούς κώδικες και να επιλύσουν προβλήματα, κατανοώντας τις εφαρμογές των επιστημονικών θεωριών στην καθημερινή ζωή.

Το λογότυπο του έργου μας έγινε συνεργατικά, θέτοντας την ερώτηση στα παιδιά: «Τι μπορείς να κάνεις;» (σχετικά με την φιλοσοφία του έργου μας). Καταγράψαμε τις απαντήσεις των παιδιών σε ένα χαρτί/ιστόγραμμα (και αριθμητικά πχ. 5 παιδιά απάντησαν “πειράματα”,6 “να παίξω με το ρομπότ”, “να ζωγραφίσω” κλπ). δείτε την διαδικασία.

 

Κύλιση στην κορυφή