Τα συστήματα φιλτραρίσματος και τα εργαλεία γονικού ελέγχου είναι προγράμματα που ρυθμίζουν την πρόσβαση σε πληροφορίες ή υπηρεσίες στο Διαδίκτυο σύμφωνα με καθορισμένα κριτήρια. Μπορούν να εγκατασταθούν στον υπολογιστή του χρήστη και μπορούν να αντιδράσουν ποικιλοτρόπως:να προειδοποιήσουν για προβληματικές ιστοσελίδες να καταγράψουν λεπτομερώς τις κινήσεις ενός χρήστη στο Διαδίκτυο να μπλοκάρουν ύποπτους ιστοχώρους να επιτρέψουν την πρόσβαση συγκεκριμένες ώρες και ημέρες ακόμα και να κλείσουν τελείως τον υπολογιστή.

Η εγκατάσταση φίλτρου γονικού ελέγχου στις ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιεί το παιδί μπορεί να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να μειώσετε τις πιθανότητες το παιδί να συναντήσει επιβλαβές περιεχόμενο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφησυχάσετε και να παραλείψετε  τη συζήτηση με το παιδί για το τι πρέπει να προσέχει στο διαδίκτυο και πόσο χρόνο θα μπορεί να ασχολείται με αυτό, που είναι και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας.

Υπάρχουν διάφορα εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αποκλείσετε περιεχόμενο από τη συσκευή του παιδιού σας.

  • Πρώτον, μπορείτε να τοποθετήσετε φίλτρο γονικού ελέγχου στο οικιακό δίκτυο (router) που θα καλύπτει όλες τις συσκευές που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο από το συγκεκριμένο router (Wi-Fi). Μάθετε περισσότερα για το firmware OpenWRT και το φίλτρο γονικού ελέγχου OpenDNS.
  • Υπάρχουν φίλτρα γονικού ελέγχου που παρέχονται από τον παροχέα υπηρεσιών διαδικτύου (π.χ. ΟΤΕ). Μάθετε περισσότερα εδώ.

Τα φίλτρα μπορούν να αποδειχτούν πολύτιμα εργαλεία στην προστασία των ανηλίκων από επιβλαβές περιεχόμενο. Όμως, πρέπει να κατανοήσουμε ότι μπορούν να δράσουν μόνο συμπληρωματικά και πιθανώς μόνο σε μικρότερες ηλικίες.

Η επίβλεψη στο σπίτι, η επικοινωνία μέσα στην οικογένεια, η γνώση των κινδύνων και η σωστή εκπαίδευση είναι προτιμότερη από τα τεχνολογικά φράγματα, καθώς συμβάλλει στη σωστή εκπαίδευση των ανηλίκων, στην κατανόηση των προβλημάτων και στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης για την αντιμετώπισή τους.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Φίλτρα γονικού ελέγχου